Dirigent Fanfare orkest

Net voor zijn achtste verjaardag kreeg Arie Stolk zijn eerst muzieklessen van Dirk Koster bij muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal. Op jonge leeftijd begon hij al les te geven en volgde hij in 1976 Dirk Koster op als dirigent van het jeugdorkest.

Na het behalen van zijn HBS-B wilde Arie de muziek in, maar eerst volgde hij een studie aan de Pedagogische Academie in Dordrecht, waarna hij 8 jaar in het onderwijs werkte. De muziek bleef trekken en steeds meer “vrije tijd” werd ingevuld met muziek.
Bij Gerrit Fokkema en Piet van Mever was intussen het diploma hafa directie behaald en ook zijn lesbevoegdheid klein koper door het afleggen van een staatsexamen.

In 1987 ronde Arie nog zijn studie orkestdirectie af aan het Rotterdams Conservatorium waar Arie van Beek zijn hoofdvakdocent was. Tot 1998 dirigeerde hij het jeugdorkest van muziekvereniging Na Lang Streven te Klaaswaal en van 2000 tot de zomer van 2009 was Arie dirigent van het Klaaswaals Symfonisch Blaasorkest van NLS. Het ging voorspoedig met zijn muzikale carrière.

In 1981 werd begonnen als dirigent in Numansdorp en bij fanfare-orkest de Hoop in Stellendam.  De combinatie Arie Stolk en De Hoop bleek al snel een succes. Binnen twee jaar na het aantreden van Arie Stolk werd De Hoop voor de eerste keer in haar bestaan landskampioen.

De eerste beleidsdaad van Arie Stolk en zijn ambitieuze bestuur was het opzetten van een eigen muziekschool. Een gouden zet en nog nooit eerder in fanfareland vertoond. Deze muziekschool heeft gezorgd voor een degelijke opleiding van de muzikanten en hiermee is de basis gelegd voor de successen van fanfareorkest De Hoop.

Later kwamen daar de orkesten bij in Middelharnis en Sliedrecht. Alle orkesten kwamen uit in de 1e divisie en behaalden onder zijn leiding spraakmakende successen. In 1998 werd hij dirigent van het Hoeksche Waards Philharmonisch Orkest, een regionaal symfonie orkest.

Er kwamen steeds meer free lance activiteiten; examinator en gecommitteerde bij examens, externe deskundige bij het toenmalige NIB (nu Kunstfactor) en word hij veel gevraagd voor studie dagen en play-ins.
In januari 2003 was Arie enkele weken gastdirigent bij het fanfare korps van de koninklijke landmacht, in 2009 gaf hij een masterclass op het conservatorium in Amsterdam en leidde hij een workshop in opdracht van kunstfactor en de bond van orkestdirigenten. Met ingang van 2010 is Arie toegevoegd aan het college van juryleden voor de officiële bondsconcoursen.

In 2006 vierde Arie zijn 25-jarig jubileum als dirigent van De Hoop en werd dit tezamen met het 110-jarig jubileum van Fanfare orkest De Hoop gevierd. Tijdens het jubileumconcert van het orkest werd Arie bedankt en voor de vele jaren en kreeg hij als cadeau van bestuur en leden een compositie geschreven door componist Maurice Hamers. Deze compositie ging in 2008 in premiere. Ook werd hij deze avond gehuldigd met een zilveren ere burgerpenning van de Gemeente Goedereede.

Arie stolk is inmiddels al 35 jaar succesvol dirigent van Fanfare orkest De Hoop en heeft hij het orkest al naar vele grote hoogetepunten gebracht.

Met zijn inspiratie weet hij het orkest telkens weer enthousiast te krijgen voor bijzondere projecten. Hij weet jong en oud te motiveren om een groot en afwisselend repertoire in korte tijd in te studeren. Experimentele muziek van examenkandidaten aan diverse conservatoria, een popconcert met muziek van Frank Sinatra tot BLØF, een concert in Spaanse sferen compleet met dans en akoestische gitaren; niets is het orkest te gek. Op het eiland Goeree-Overflakkee kan Arie Stolk dus gezien worden als de regionale Joop van den Ende.