Dirigent Jeugdorkest

Inge Kegel-Verbraak, geboren te Bergen op Zoom in 1980, startte haar muziekopleiding op 8 jarige leeftijd bij de vereniging Eendracht Maakt Macht uit Bergen op Zoom. Zij behaalde haar eerste diploma’s bij de plaatselijke muziekschool waar zij haar saxofoonlessen volgde bij René de Jong. Daarna was zij nog jarenlang lid van Harmonie Kolping’s Zonen uit dezelfde plaats.

Na eerst een studie SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening) afgerond te hebben deed zij toelatingsexamen op het Utrechts Conservatorium. Daar volgde Inge het hoofdvak Saxofoon Klassiek bij Johan van der Linden. Tijdens haar opleiding volgde zij masterclasses bij onder andere Ties Mellema, Hans de Jong en Philippe Geiss.

Naast deze opleiding voltooide zij in 2007 haar opleiding Harmonie en Fanfare Directie bij Danny Oosterman. In voorbereiding op dit examen volgde Inge directie lessen bij Gert Buitenhuis en OBK Zeist is het orkest waar zij uiteindelijk ook haar examen mee mocht doen. Compositie en arrangeerlessen kreeg zij onder andere van de componist Rob Goorhuis.

Inge is als docent saxofoon verbonden aan muziekschool de Deltastreek. Zij verzorgt ook lessen saxofoon, klarinet, trompet en blokfluit bij Harmonievereniging Scheldegalm en is saxofoon en klarinet docent van Harmonie vereniging Aurora uit Woensdrecht. Tevens is zij dirigent van van het jeugdorkest en de harmonie van Harmonievereniging Scheldegalm en van het jeugdorkest van de Hoop Stellendam.

Naast deze werkzaamheden speelt zij hoorn bij harmonievereniging Concordia in Bergen op Zoom. Inge vindt het waardevol om als docent en dirigent zoveel mogelijk van de diverse instrumenten af te weten. Omdat zij in de praktijk veelal met jonge, beginnende muzikanten te maken heeft is het prettig de belangrijkste grepen en moeilijkheden van het instrument te kennen. Daarom volgde zij al eerder fagot lessen en speelde ze ook al eerde trompet in een dweilband. Sinds december 2013 bekwaamt zij zich in het spelen van de hoorn onder de vakkundige begeleiding van docent René Bogaarts.

Inge haar grootste passie is het lesgeven aan gemotiveerde saxofoonleerlingen. Het is voor haar een uitdaging om deze leerlingen een goede basis mee te geven waarmee zij als zelfstandige muzikanten kunnen gaan spelen in (jeugd)orkesten, bandjes of saxofoonkwartetten. Hierbij gaat ze altijd uit van de wensen van de leerling zelf, waarbij ze een duidelijke pad uitzet waarin de leerling vanuit een pedagogische optiek het meeste kan groeien. Hierbij worden zowel de gebruikelijke lesmethodes gehandteerd, maar natuurlijk is er in de les voldoende ruimte voor de muziek die de leerling zelf graag wil spelen. De lesstof is daarom altijd een afwisseling van diverse speelstijlen en methodes. Een degelijke technische en ritmische basis is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van de muzikant. Leerlingen worden opgeleid conform de normen van het raamleerplan van het voormalig Unisono.