120 jaar De Hoop

Het 120 jarig jubileum van de vereniging werd heel groots gevierd met verschillende evenementen. Zo kwamen er ter ere van het jubileum orkesten uit Nieuw-Zeeland en Luxemburg gala concerten geven en heeft componist Harrie Janssen in opdracht van de vereniging een waar meesterwerk gecomponeerd over ons mooie eiland en de historie hiervan.

Het thema van het gehele jubileumjaar was dan ook: het eiland Goeree-Overflakkee in haar huidige glorie.

Compositieopdracht Harrie Janssen

De compositie staat volledig in het teken van het eiland Goeree Overflakkee. Er is gekozen voor het samenbrengen, samensmelten van klank, woord en beeld waarmee het eiland belicht wordt. Een kijk op het heden, een greep uit het verleden en een blik naar de toekomst ineen.

Het stuk opent met een sinfonia, wat overgaat in een lied. Een volks lied, gezongen door een vrouwenkoor, waarin de band met Goeree-Overflakkee wordt bezongen. Dan gaat het werkelijk van start met deel drie: “Vogelvlucht”. De meeuw die alom tegenwoordig is op en rond het eiland en het gebied als geen ander kent; hoog vanuit de lucht en van dichtbij.

Het koor zingt een reprise van het lied, als overgang naar deel vier “Schipbreuk”. Dat is een verhaal over de constante dreiging waar de vissers van het eiland mee te maken hebben: ze varen uit, maar komen ze ook weer veilig thuis? Het wordt besloten met een tweede reprise van het lied.

Deel vijf, “Zomer”. Schetst een beeld van het eiland op een zomerse dag. Deel zes is een fanfare, zonder tekst. Deel zeven gaat over de windmolens; verwenst door de een, verwelkomd door de ander.

Ter inspiratie voor de tekst van deel acht, “Vismijn” is Frans Limburg in alle vroegte op een vrijdagochtend naar de vissershaven van Stellendam gegaan.

De titel van deel negen, “Lichtkathedralen”, is ontstaan door de foto van Fons Kern van de vuurtoren Westhoofd, in Ouddorp.

Deel tien, “Bunkers”, is instrumentaal en geïnspireerd op foto’s die Fons Kern maakte van het bunkercomplex uit de tweede wereldoorlog in recreatiegebied De Punt.

Een tweetal foto’s van huisjes op ’t Vingerling in Middelharnis vormde de inpiratie voor deel elf.

Deel twaalf, “Winterse Strijd”, is een verhaal dat zich afspeelt in begin jaren negentig van de negentiende eeuw en werpt een licht op de ontstaansgeschiedenis van het spreekwoord “voor spek en bonen meedoen”.

Deel dertien is gewijd aan de wind, de altijd aanwezige wind die het eiland kan koesteren, maar in samenwerking met de zee het eiland ook kan geselen. De finale van de compositie is een liefdesverklaring van het eiland aan de zee.

Tijdens de uitvoering van het werk worden vertoond een schitterende collectie foto’s gemaakt door Fons Kern uit Middelharnis, waarin hij het eiland op zijn eigen zeer bijzondere stijl heeft weergegeven. Foto’s waarbij je soms bij het zien van denkt: “is dit op Flakkee……???

De teksten bij de compositie worden verzorgd door Frans Limburg, dichter/vertaler en stemkunstenaar. Hij zal de muziek en de foto’s bij elkaar brengen met zijn teksten. Het kleine vrouwenkoor is speciaal voor de concertserie met deze jubileumcompositie samengesteld. 

De compositie is een belevenis van circa 60 minuten en was het hoogtepunt van het jubileumjaar om deze prachtige compositie in Theaters Tilburg te mogen spelen. Hier kwamen de schitterende klanken van koor en orkest helemaal samen en in combinatie met de foto’s en tekst kon de volle zaal genieten van het moois wat Goeree-Overflakkee in muziekvorm te bieden heeft.

Er waren ook gast optredens en was de komst van het orkest uit Nieuw-Zeeland was niet voor het eerst.

Vijfenvijftig jaar geleden, in 1962, bestond Fanfareorkest de Hoop uit Stellendam 65 jaar. De brassband of New Zealand, destijds eveneens met Kapa-Haka dansgroep, bezocht Stellendam in het kader van dat jubileum. Nu Fanfareorkest de Hoop haar 120-jarig jubileum viert is het, dankzij diverse sponsoren, gelukt deze zelfde brassband opnieuw naar Stellendam te laten komen.

Op 4 juli, dinsdagmiddag, hebben de brassband en Kapa-Haka dansgroep, in samenwerking met het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee en alle 32 basisscholen van het eiland Goeree-Overflakkee, een speciaal concert voor kinderen verzorgen in de sporthal van De Dorpstienden in Ouddorp. Dit concert was de muzikale afsluiting van het eerste jaar “Muziekcarrousel” op alle basisscholen.

Op 5 juli, de woensdagavond, vond dan het galaconcert plaats, eveneens in de MFG Dorpstienden. Dit concert was een voorproefje zijn voor het optreden van de brassband en de dansgroep in het daaropvolgende weekend op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

David Brenner, solo-trombonist van het New-Zealand Symphony Orchestra, komt als solist mee tijdens deze concertreis. Tijdens het concert in Ouddorp was onder andere de wereldpremière van een nieuw werk van Peter Graham. 

De brassband is samengesteld uit de beste muzikanten van Nieuw-Zealand. De brassband brengt een zeer gevarieerd programma, met als bijzondere act optredens van traditionele Maori dansen door de Kapa-Haka dansgroep.

Het tweede grote evenement wat er ter ere van ons 120-jarig jubieum is georganiseerd was een galaconcert gegeven door het Musique Militaire Grand Ducale uit Luxemburg. Dit militaire beroepsorkest gaf een zeer gevarieerd programma.

Vrijdag 31 maart organiseerde fanfareorkest De Hoop in samenwerking met de Zuid-Hollandse muziekbond een galaconcert van de Luxemburgse professionele militaire harmonie Grand-Ducale.

In 2013 nam fanfareorkest De Hoop deel aan een internationaal concours in Luxemburg. Een van de prijzen die het orkest daar won, was een volledig verzorgt optreden door de harmonie Grand-Ducale. Nu muziekvereniging De Hoop haar 120-jarig jubileum viert, is de tijd rijp dit cadeautje uit te pakken. De Zuid-Hollandse muziekbond wil de gelegenheid graag aangrijpen om muziekverenigingen uit geheel Zuid-Holland samen te krijgen en de onderlinge banden aan te halen. Om deze reden biedt de bond alle orkesten een tweetal vrijkaarten aan. Deze kunnen door de verenigingen worden besteld bij de Zuid-Hollandse muziekbond.

La Musique Militaire Grand-Ducale behoort tot de Europese top onder de militaire orkesten. Het orkest heeft een rijke militaire traditie die zijn oorsprong vindt halverwege de 19de eeuw. Parades, optochten en wachten behoren tot de kerntaak van dit ensemble. Toch heeft dit orkest zich de afgelopen decennia ontwikkeld als een concertband met een grote internationale faam.

Captain Jean-Claude Braun is nu hoofd van de La Musique Militaire Grand-Ducale. Onder de directe supervisie van de chef-staf van het leger, de La Musique Militaire Grand-Ducale is een orkest ontstaan die bestaat uit circa zestig professioneel muzikanten. De activiteiten zijn talrijk, zo geeft het orkest regelmatig concerten voor het groothertogelijk Hof en de regering tijdens staatsbezoeken, begeleiding van wetenschappelijke bijeenkomsten of diners. Ook levert het de muzikale begeleiding van de vele militaire evenementen in Luxemburg en in de buurlanden. Het orkest neemt regelmatig deel aan de uitwerking van diverse patriottische ceremonies. Het orkest veel openbare concerten met zijn verschillende thema’s, zowel in het Groothertogdom Luxemburg als in het buitenland. Gemiddeld geeft men vijftig concerten per jaar en zijn er vele muzikale opnames.