Recensie van dhr Karel Masselink,

Vooraf

De vierde CD van Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam is uitgegeven opgenomen ter ere van het 110-jarige bestaan van het orkest en tevens het 25-jarige jubileum van Arie Stolk als dirigent van De Hoop. De CD bevat onder meer Waterman van Maurice Hamers, dat werd gecomponeerd in opdracht van De Hoop.

De liefhebbers van fanfaremuziek kunnen hun hart ophalen bij het beluisteren van één van Neerlands beste fanfareorkesten. Het vakmanschap spat er vanaf.
De Stellendamse fanfare heeft zich vanaf halverwege de jaren tachtig stormachtig ontwikkeld tot één van de toonaangevende orkesten in ons land. Klinkende concoursresultaten sieren een indrukwekkende lijst met wapenfeiten. De Hoop biedt de luisteraar op deze CD een mooi en gevarieerd muziekprogramma van een constant hoog niveau.

Repertoirekeus

De werken The Legend of The Flying Dutchman van Martin Ellerby en Waterman van Maurice Hamers vormen het zwaartepunt van de CD. Het eerstgenoemde werk heeft linken met Richard Wagners gelijknamige opera, maar heeft een heel eigen klankbeeld. Wat vooral opvalt is de enorme veelheid aan kleuren; het klankbeeld verandert continu van groot naar klein en weer terug. De muzikale spanningsbogen zijn voelbaar, maar het mooist zijn nog de fraaie muzikale parels die zichtbaar worden in soli, duetten en klein samenspel.

In het grootse epos Waterman beschrijft Maurice Hamers een onzichtbaar universum. In de astrologie maakt het Vissen-tijdperk plaats voor dat van de Waterman. Bij het functioneren van de Waterman horen termen als vrijheid, bewustwording en individualisme. Grote woorden voor de leek op dit gebied, maar ook zonder deze achtergrondinformatie is de compositie goed toegankelijk en kan de luisteraar zijn fantasie de vrije loop laten in de opwindende klankwereld van Maurice Hamers.

Fanfareorkest De Hoop blijkt ook een kei in het uitvoeren van lichte muziek.
Daarvan spreken de filmmuziekarrangementen van The Mummy Returns en On Her Majesty’s Service, waarin een heerlijk natuurlijke en een op gezette momenten aansprekend stevige toets wordt gehanteerd.
De CD wordt gecompleteerd met een stoere opening: Fanfare for Westpoint van James Barnes en daarnaast kan er nog een energieke en enerverende ruimtereis worden meegemaakt: To Vega and Back van Maarten Spruijt, een componist, zelf afkomstig van de Zuid-Hollandse eilanden.

Orkestklank en opvatting

Met Legendary heeft Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam een prachtige CD uitgebracht die een waardevolle toevoeging is aan de collectie van de echte blaasmuziekliefhebber. Hoe vaker de CD wordt beluisterd, hoe meer details er aan het licht komen. Het blijft boeien.

Karel Masselink (muzikant). 

Vorige pagina