Er ging een intensieve voorbereiding in Nederland aan vooraf met onder andere groepsrepetities, een studiedag en een voorbereidingsconcert.

Op vrijdag 2 juni reisde het orkest naar Luxemburg. Op vrijdagavond werd, na een gezamenlijke maaltijd, een laatste repetitie gehouden in de prachtige concertzaal van het conservatorium van Luxemburg. Helaas was er geen buitenlands publiek, maar kon het meegereisde publiek het programma beluisteren en de laatste repetitie meemaken.

Op zaterdag werd het orkest pas in de avond in de concertzaal verwacht en hadden de leden tijd om de stad te verkennen, andere orkesten te luisteren, te studeren, relaxen en zich op hun eigen manier voor te bereiden op de wedstrijd van die avond. Voor drie (jeugd)leden was het extra bijzonder om hun eerste concourservaring op te doen in het buitenland en ook gelijk de titel te behalen! Op de sociale media van het orkest kunt u impressies van het weekend terugkijken (Facebook en Instagram: fanfaredehoop.nl).

Om 20.30 u betrad het orkest de indrukwekkende concertzaal van de Philharmonie in Luxemburg. Dirigent Anne van den Berg leidde het orkest met de uitvoering van het verplichte werk Spectrum of the Sky (Jan de Haan) en het keuzeprogramma Not Before Time (Philip Sparke), Twilight floats above Valley ’s Night (Harrie Janssen), Fright’ning White for Fanfare (Rob Goorhuis) en Galaxies (Carl Davies, arr. Luc Vertommen) naar een score van gemiddeld 94,5 (van de 100) punten.

Hiermee liet De Hoop Muziekvereniging Emergo Castricum (gemiddeld 90 pnt) en Koninklijke Stadsfanfaren Izegem (gemiddeld 94,2 pnt) achter zich.

Emergo Castricum werd op het Wereld Muziek Concours in 2017 vierde in de 1e divisie. Koninklijke Stadsfanfaren Izegem werd op het laatste Wereld Muziek Concours in 2022 vierde in de concertdivisie.

De internationale jury, bestaande uit Jan de Haan (NL), Jan Cober (NL), Marc Meyers (L), Yves Segers (B) en Jose Rafael Pascual Vilaplana (E), roemt het orkest in de juryrapporten om de mooie klank, goede solisten en de programmakeuze. Jan de Haan, componist van het verplichte werk, zat ook in de jury van deze wedstrijd. Hij schreef in het juryrapport: “Een hele mooie uitvoering. Bedankt daarvoor. Over het geheel genomen een fantastisch optreden. Mijn complimenten voor het orkest maar ook voor de interpretatie van de dirigent.”

Fanfareorkest De Hoop heeft op dit internationale podium opnieuw laten zien en horen dat zij tot de top van de blaasmuziek behoort en dat ook onder leiding van Anne van den Berg het muzikale niveau is gewaarborgd.

Om het kampioenschap te vieren en het muzikale seizoen af te sluiten, geeft de gehele vereniging (jeugdgroepen, jeugdorkest en fanfareorkest) op vrijdagavond 30 juni een buitenconcert bij het Haegse Huus in Stellendam. (Bij slecht weer binnen.) U bent allen van harte welkom om dit concert bij te wonen. Door het Haegse Huus wordt die avond een barbecue georganiseerd waaraan u kunt deelnemen. Volg voor meer informatie over dit concert en de barbecue de sociale media van het orkest en van het Haegse Huus: (Facebook en Instagram: fanfaredehoop.nl / Facebook: haegsehuus.nl).